11.8.08

Wandeling over de Wallen met Dick Keijzer 6-8-‘08

Ja, het klinkt misschien een beetje vreemd, om met 11 vrouwen over de wallen te gaan, maar niets is wat het schijnt, zo ook hier.

Het was in de morgen en we bekeken de architectuur, en daar was heel veel te bekijken, en door Dick zo mogelijk nog meer te vertellen. Jammer dat ik geen fotografisch geheugen heb, maar er is gelukkig nog wel iets blijven hangen.

We wandelden vanaf de Prins Hendrikkade de Zeedijk op en meteen aan het begin stond ooit de Olafspoort, waarbij we zo’n beetje begonnen. Geen poort te zien, helemaal niets is daar van overgebleven, slechts de naam van St. Olaf en een beeldje in de muur.

Wel een prachtig huis met de naam ,,in de lompen,, wat ook weer iets anders betekende dan wij dachten, dat waren klonten suiker, en geen oude lorren.

Dan een wondermooi uitzicht over het Kolkje, met het huis van architect Bleijs, dat later een verzorgings tehuis werd, waar je aan bepaalde regels moest voldoen om er te mogen wonen.

We leren dat de Oudezijds Voorburgwal en Achterburgwal nieuwer zijn dan de Nieuwezijds voorburgwal. En wat we ook leren is dat de koeien huiden, waar de Oude Kerk op gebouwd zou zijn helemaal geen koeienhuiden waren, maar planken.

Op de Oudezijds Voorburgwal vinden we het schuilkerkje, dat nu ,Museum Amstelkring, heet of meer bekend, Ons Lieve Heer op Zolder,

Lopend in de klein straatjes tussen de Wallen vinden we, ik denk Bachus met de wijnranken, boven een mooi poortje.

Dick vertelt en vertelt en wij luisteren aandachtig, over de oude panden, die vaak door de Stichting van Hendrik de Keijzer op worden gekocht, en geheel in stijl worden gerenoveerd, zodat er toch nog heel veel moois voor ons behouden blijft.

We zien een bordje van het Blauwlakenblok, dit las ik erover: Het Blaauwlakenblok ligt nabij de Dam, tussen de Warmoesstraat, Oudezijds Voorburgwal, Sint Annenstraat en Sint Janssstraat. Het project draagt de naam Blaauwlakenblok omdat de langste steeg (Blaauwlakensteeg) vrijwel het hele blok doorsnijdt. In het Blaauwlakenblok liggen panden die bezit zijn van de gemeente Amsterdam en panden die in particuliere handen zijn. Het project Blaauwlakenblok betreft de panden van de gemeente Amsterdam.

Dan komen we bij de oude kerk, waar in de loop der tijden telkens een stukje aan werd gebouwd, naarmate de stad groeide. Ook de gevel steen van de Mariakapel zag er mooi uit. Het vertelde van de Blijde boodschap aan Maria, met het jaartal 1571. Tussen de keien van het Oude Kerksplein voor de oude kerk ligt een bronzen vrouwenborst, teder omvat door een mannenhand. Wel toepasselijk in deze buurt met zoveel ten toongesteld vrouwelijk schoon.

Door de Warmoestraat wandelden we richting Bijenkorf, eens woonde Vondel hier, maar die huizen zijn allemaal weg alleen een gevelsteen herinnert daar nog aan. We gaan richting Westerkerk om een orgel concert bij te wonen, zo konden we onze moeie voetjes uitstrekken en tegelijkertijd naar dat prachtige orgel luisteren. Dit was een waardige afsluiting van een interessante rondwandeling.

Geen opmerkingen: